L'Arxiu Municipal de Canet fa un pas més per difondre el patrimoni documental

Logo de l'Arxiu Municipal de Canet

Des de l'any 2008, el 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius. Aquesta efemèride té per objectiu donar visibilitat als serveis i els equipaments d’arxiu. I com que una de les funcions principals dels arxius és la difusió del seu fons documental, l'Arxiu Municipal de Canet, amb el suport de l’Àrea de Comunicació, obre finestra virtual per estrenar el cicle Document d’arxiu: bocí d’història, una iniciativa de divulgació que vol acostar a la ciutadania el patrimoni documental, sense sortir de casa.

Periòdicament l'Arxiu dóna a conèixer un dels documents que custodia, a través de l'apartat d'Història local amb una fitxa informativa, que conté imatges i comentaris sobre el contingut del document. Els documents s'aniran seleccionant principalment per la seva singularitat, per la seva temàtica coincident amb algun esdeveniment local, la seva procedència o per la seva rellevància. Pretén mostrar la riquesa i la varietat dels fons de l’Arxiu.

En aquesta primera ocasió, s'ha volgut celebrar el dia Internacional dels Arxius amb el document que conté la primera referència clara sobre l’organització d’un arxiu municipal a Canet. L’any 1766, el jutge dels Reials Consells Miguel Fernández de Zafra, va visitar el municipi de Canet de Mar, per examinar els documents de l’Ajuntament, aleshores custodiats en un simple armari portàtil de fusta. De tot plegat, es conserva un certificat i ens convidem a llegir el comentari que hem fet sobre el contingut d’aquest document: El primer armari de l’arxiu: una endreça necessària.

Nova imatge gràfica de l'equipament

Així mateix, aprofitant l’ocasió i amb la finalitat de dotar-nos de major visibilitat, l'Arxiu estrena logo. Està basat en el primer segell de l’Ajuntament que apareix en la documentació municipal de finals del segle XVIII. Es tracta del que es coneix com un escut parlat amb un la figura d’un gos (can) i el mot “net”. El disseny del logo és gentilesa de la Sra. Mercè Franco Roca. El color escollit és el blau marí, per la tradició marítima de la vila.

Iolanda Serrano convida a tothom a visitar l’Arxiu en persona, per veure el document i conèixer l'equipament, perquè veure i tocar el document original, té un impacte emocional diferent i més intens que mirar la imatge en una pantalla o en un llibre de text. L’Arxiu Municipal de Canet de Mar té actualment 3 dipòsits que contenen més de mig quilòmetre de documents i entre aquests, alguns dels que custodiava aquell armari de fa 251 anys. Sort del primer armari!